5. Đole u Križevcima
7. Filmopedija.com: Marko Konfic, Matija Pažin

6. U (g)radu i zabavi – etnografija križevačkih glazbenika

 

13. 5. 2023. | SUBOTA | 19.00 | TRIBINA
Multimedijska dvorana Gradske knjižnice „Franjo Marković“
Autorica: doc. dr. sc. Jelka Vukobratović. Urednica: izv. prof. dr. sc. Sanja Potkonjak. Recenzentica: dr. sc. Irena Miholić.

 

Ova je knjiga temeljena na istraživanju raznolikih glazbenih svjetova križevačkoga kraja i uloge domaćih glazbenika u lokalnom društvenom životu. Ona poziva na slušanje glazbene prošlosti i sadašnjosti Križevaca i okolice podsjećajući na to da jedan grad ne čini samo njegov vizualni krajolik već i onaj zvučni. Istraživanje koje je prethodilo pisanju knjige bilo je vrsta takozvane etnografije „bliskoga“ terena u kojem „se brišu granice između terena i doma, između profesionalnog i osobnog“. Knjiga dočarava osjetljivu dinamiku lokalnoga društvenog života koji izrasta iz neposrednih potreba zajednice, ostvaruje se u suradnjama i uz velik trud raznih organizacijskih aktera, dok lokalni glazbenici kao pojedinci i pokretačka snaga društva čine njegovo vezivno tkivo.

Doc. dr. sc. Jelka Vukobratović završila je studij flaute i muzikologije na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Doktorirala je etnomuzikologiju na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu. Od 2015. godine zaposlena je na Odsjeku za muzikologiju Muzičke akademije u Zagrebu. Elektroničko izdanje njene knjige, čiji je izdavač udruga P.O.I.N.T.,  može se preuzeti s otvorenog pristupa na stranicama Hrvatskog etnološkog društva.

Ulazak slobodan.

6. U (g)radu i zabavi – etnografija križevačkih glazbenika
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more