27. TRIBINA: HSS između “ljevice” i “desnice” / Zašto Krleža nije volio Radića?


Četvrtak | 10.4.2014. | 19:30 | Klub kulture
TRIBINA
Ulaz slobodan

Hrvatska seljačka stranka između “ljevice” i “desnice”
Predavač: dr.sc. Ivan Peklić (Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU-a Koprivničko-križevačke županije u Križevcima)
Tijekom svoje 110-godišnje povijesti HSS se vrlo često priklanjao desnim ili lijevim opcijama. Prvo veće skretanje lijevo događa se 1923. kada Radić učlanjuje HSS u Seljačku internacionalu. Tijekom Drugog svjetskog rata dolazi do podjele unutar samoga HSS-a na lijevo i desno krilo. U emigraciji su članovi HSS-a naravno priklonjeni desnoj opciji. Od vremena stvaranja samostalne države Hrvatske do danas HSS je bio u koaliciji s desnim i lijevim političkim opcijama. Dođite na povijesno predavanje ovogodišnjeg festivala, koje će održati upravitelj Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) Koprivničko-križevačke županije u Križevcima.

Zašto Miroslav Krleža nije volio Stjepana Radića?
Predavač: doc.dr.sc. Davor Balić (Filozofski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku)
Miroslav Krleža često je, bilo u svojim spisima bilo u marginalijama koje je izdiktirao uz predloženi sadržaj natuknica za “Enciklopediju Jugoslavije” i “Enciklopediju Leksikografskog zavoda”, izricao prosudbe i o, kako ga naziva, seljačkom tribunu Stjepanu Radiću. U izlaganju će biti ukazano na razloge zbog kojih se Krleža prema Radiću, posebice prema njegovim pogledima na svijet, uvjerenjima, kao i prema njegovu političkom djelovanju, redovito odnosio izrazito kritički.