22. PERFORMANS: Križevčanka – intervencija u javnom prostoru

  • IMG_8565_
  • IMG_8558_
  • CSf 2014 – Kad je žena kurva_
  • Krizevcanka_plakat_final_

Petak | 4.4.2014. | 12:00 | Strossmayerov trg
PERFORMANS
Križevčanka – intervencija u javnom prostoru
Grupa autorica / Selma Banich & [BLOK]Ivana Hanaček, Ana Kutleša i Vesna Vuković
Pristup slobodan
www.blok.hr

Selma Banich, suvremena zagrebačka plesačica i koreografkinja te jedna od najprovokativnijih performerica u Hrvatskoj danas, po drugi puta gostuje u Križevcima, ovaj puta s grupom autorica iz zagrebačke udruge BLOK – Lokalna baza za osvježavanje kulture. Autorice su pripremile akciju tematski vezanu za Križevce u sklopu koje će vas sa Strossmayerovog trga odvesti na posve drugačiju šetnju gradom.

IMG_8565_Intervencija „Križevčanka“ je komentar na procese koji oblikuju suvremene Križevce, a naslov direktno referira na pogon Križevčanka koji je, kao i druge tvornice tog industrijskog grada, u procesu privatizacije ugašen. Polazišna točka umjetničke intervencije preuzeta je iz ženske povijesti Križevaca, koja spominje Magdu Herucinu, Križevčanku koja je zahvaljujući političkoj odluci jedne carice izbjegla da bude pogubljena u okvirima sistemskog obračuna sa ženama, njihovog podčinjavanja i izvlašćivanja. Tko su i gdje su današnje Križevčanke – Magde? Kojim se suvremenim mehanizmima oduzimaju socio-ekonomska prava, ali i zajedničko vlasništvo i zajednički prostori u novoj rundi izvlašćivanja, pitanja su na koja smo odgovore potražili u urbanom prostoru Križevaca. Svaki grad ima svoju Križevčanku, svaku propast skriva neka obnova: paralelno s deindustrijalizacijom događa se i takozvano uljepšavanje glavnog križevačkog trga, kojim je svaki potencijal proizvodnje zajedničkog u tom prostoru doslovno sasječen.

IMG_8558_Intervencija je nastala kao suradnja Culture Shocka i 13. izdanja UrbanFestivala, zagrebačkog festivala umjetničkih intervencija u javnom prostoru koje istražuju svoj prostorni kontekst i društvene procese koji ga proizvode, pod naslovom Natrag na trg!