3. Culture Shock Festival

Skinuti plakati Vlaste Delimar u Križevcima!

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST
povodom uklanjanja plakata-fotografija izložbe
“Hrvatski proizvod” Vlaste Delimar u Križevcima

Programski i provedbeni odbor kulturno-obrazovnog Culture Shock Festivala ovim putem izražava žaljenje i ogorčenost što su protekloga tjedna i prekjučer s nekoliko oglasnih mjesta u Križevcima (jumbo-plakat kod željezničkog kolodvora i tri citylighta u središtu grada) grubo uklonjeni plakati s motivima golih hrvatskih umjetnika Vlaste Delimar, Milana Božića i Tomislava Gotovca (Antonija G. Lauera).


Plakatima se najavljivala izložba fotografija “Hrvatski proizvod”, čije se otvorenje očekuje u subotu, 12. svibnja 2007. u 20 sati u Klubu kulture u Križevcima, Mažuranićev trg 1. Ideja autorice projekta, poznate hrvatske umjetnice performansa Vlaste Delimar je sagledavanje hrvatske vrijednosti iz specifičnog umjetničkog kuta, a kao vrijednosti ističe upravo svoje kolege, u njihovom prirodnom
izgledu.

Od Upravnog odjela za stambeno-komunalne djelatnosti Grada Križevaca, pročelnika Anđelka Nerva dobili smo odgovor da su na plakate imali “više primjedaba građana koji iste ocjenjuju vulgarnim proizvodom, opscenim te predlažu da treba nešto hitno poduzeti da se ukloni spomenuto rugobno izdanje, unatoč festivalu Culture Shock”.

Smatramo nedopustivim ovakav čin gradske uprave Grada Križevaca, izveden bez ikakve prethodne najave organizatorima i bez eventualne rasprave građana i njihovih reakcija, a i zbog toga što su organizatori izložbe i festivala, križevačke udruge P.O.I.N.T. i K.V.A.R.K. financirale izradu plakata i njihovo postavljanje, sredstvima koja su sami uspjeli iznaći. Skidanjem plakata organizatorima je počinjena materijalna, ali i intelektualna šteta, jer je gostima umjetnicima onemogućeno slobodno umjetničko izražavanje.

Programski i provedbeni odbor festivala