3. Culture Shock Festival

Koncert: Šumski (Zagreb)

Šumski (Zagreb) neki opisuju kao Shangai core balkan pop disco moscow spagetti rock ili pak analogni rock iz šume Striborove i tome slično. Izdaju pod etiketom Zvuci Močvare. Ulaz na koncert slobodan, povodom 7. rođendana udruge K.V.A.R.K.

Šumski ZagrebGrupu Šumski osnovali su u Zagrebu početkom 1991. godine Kornel Šeper i Marin Juraga – Jura. Bend uskoro stvara zvuk koji će im u tom periodu postati zaštitni znak, a on bi se ukratko mogao opisati kao spoj etno motiva, dadaističkih kolaža, filmske muzike, a naročito muzike iz animiranih filmova prevučene slojem buke i smještene u konture pop skladbi.

Nakon tek nekoliko mjeseci postojanja, bez ijednog odsviranog koncerta, bivaju uvršteni na tada vrlo ugledan festival (ujedno i posljednji) “YURM – jugoslavenski rock moment”, gdje su zapaženi kao jedan od zanimljivijih mladih bendova. 1993. izlazi prvi album “Lov na vile” (MC), koji daje presjek prve tri godine rada grupe. 1995. izlazi drugi album Safari (MC), na kojem upotreba duhačkih instrumenata daje novu dimenziju zvuku grupe.

2000. godine objavljuju album “Baba spava” kao prvi CD benda. Taj album naznačuje smjer kojim se Šumski kreću u zadnje vrijeme, tj. staloženiji i zreliji zvuk blizak pop i new wave senzibilitetu kroz koji bend i dalje razvija vlastitu šumsku poetiku. Album dobiva vrlo pozitivne kritike, pa tako muzika benda dopire i do šire publike. 2001. godine bend biva nominiran za rock nagradu Crni mačić. Krajem 2001. bendu se priključuje novi bubnjar Viktor Krasnić koji unosi novu svježinu modernim ritmovima i upotrebom elektronskih udaraljki, čineći još konkretnijim njihov osebujan stilski izričaj.

Šumski su do sada svirali u Hrvatskoj, Sloveniji, Mađarskoj, Bosni i Hercegovini, Nizozemskoj, Češkoj, Belgiji, Makedoniji, Srbiji, Bugarskoj, Švicarskoj, Danskoj, Engleskoj i Njemačkoj. Snimili su dva video spota za pjesme “Safari i privremeni smještaj”. Članovi Šumskog učestvovali su i u osnivanju grupe “Zli bubnjari”, a 1993. su zajedno s bivšim članom Javorom Jeićem osnovali grupu Stampedo. Basista Kornel od 1992. vodi izdavačku kućicu Kekere Aquarium i od 1996. učestvuje u svim projektima Udruženja za razvoj kulture i kluba Močvara. Šumski je 1997. godine napravio muziku za predstavu “Začarana šuma” koju su izvodila djeca sa probemima sluha i govora. Viktor je svirao i na posljednjem Manceovom albumu “Melodije sobe i predsoblja” (Zvuk Močvare 2003.). Jura svira i u bendu Boom Pacha Boom, a upravo dovršava snimanje prvog solo albuma.

Comments are closed