3. Culture Shock Festival

Vlasta Delimar: Izložba “Hrvatski proizvod”

Vlasta DelimarVlasta Delimar (r. 1956. u Zagrebu) je multimedijalna samostalna umjetnica. Završila Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu (odjel grafike), studirala povijest umjetnosti i etnologiju. Izvela 30-ak različitih performansa, napravila 50-ak samostalnih izložbi i oko 200 skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu (Beograd, Berlin, Budapest, Bydgoszczt, Buffalo, Duisburg, Frankfurt, Glasgow, Graz, Klagenfurt, Kyoto, London, Lyon, Ljubljana, Nagano, Pittsburgh, Quebec, Prag, Sarajevo, Sydney, St.Petersburg, Thessaloniki, Tokyo, Trieste, Wien, Weimar, Zagreb, …)

Milan BožićDva puta se udavala za umjetnike. Ima jednu kći. Danas je voditelj umjetničke organizacije „Moja zemlja, Štaglinec“. Ne podržava identifikaciju ili pripadnost bilo kojoj ideologiji, religiji, političkoj stranci ili državi. Zalaže se za ljudska prava, slobodu individue, poštivanje različitosti i ekološku svijest. Živi i radi u Zagrebu.

Urbana akcija Hrvatski proizvod je zamišljena kao predstavljanje fotografija kroz jedanaest motiva, a u obliku plakata, postavljenih u javnom prostoru grada. To mogu biti određena mjesta na ulicama, u prodajnim centrima ili izlozima trgovina. Oglašavanje putem plakata kao javnog medija ovom projektu daje višestruku mogućnost izraza, uključuje publiku kao aktivnog promatrača, time postiže društvenu angažiranost koja je kroz vlastito viđenje i kritika društva.

Ono što čini „proizvod“ u ovom su projektu umjetnici koji su svojim dosadašnjim umjetničkim radom stvarali vrijednost od nacionalnog značaja i ostvarili status značajnog za zajednicu u kojoj djeluju, te su po tome neizostavni segment proizvoda.

Hrvatski proizvod je projekt koji traži pokazivanje izvan galerijskog prostora, jer svaki grad mora u svojoj svakodnevici imati raznolikost događaja. Ova urbana akcija za cilj ima unapređivanje i obogaćivanje urbane sredine i njenih stanovnika, jer svakog građanina poziva da sudjeluje svojim vlastitim viđenjem. Svaki prolaznik koji na ulici uoči plakat tretira se ne pasivni gledatelj već kao sudionik projekta, što je osnovni koncept izlaganja nekog rada u javnom prostoru ulice. Svatko tko vidi plakat kao dio ovog projekta ne smije ostati ravnodušan, plakat mora iritirati i odigrati marketinšku ulogu kakvu čine suvremeni mediji.

Comments are closed