3. Culture Shock Festival

Poluvrijeme poezije 2

Petar BabićGosti večeri: Edo Popović, Borivoj Radaković i Milko Valent. Moderator: Petar Babić, s ovim konceptom večeri poezije nakon nekoliko godina od prvog u Križevcima organiziranog Poluvremena poezije s posljednjim živućim europskim boemom Sašom Meršinjakom o kojem je HTV snimao dokumentarac.

Edo PopovićEdo Popović (r. 1957. u Livnu) studirao je na zagrebačkom Filozofskom fakultetu komparativnu književnost i hrvatski jezik i jugoslavenske književnosti. Sredinom osamdesetih bio je jedan od pokretača i urednika književnog časopisa Quorum. 1987. objavljuje prvu knjigu priča – Ponoćni boogie kojom je stekao status kultnog autora osamdesetih. Od 1991. do 1995. svoje ratne reportaže s hrvatskih i bosanskohercegovačkih bojišta objavljuje u relevantnim hrvatskim novinama i časopisima. 2000 g. objavljuje drugu knjigu priča – San žutih zmija, a godinu dana kasnije knjigu autobiografske proze Kameni pas. 2002. objavljena je novela Koncert za tequilu i apaurin a dvije godine kasnije i Plesačica iz Blue Bara. Napisao je romane Izlaz Zagreb jug (2003.) i Dečko, dama, kreten, drot (2005.). U suradnji s underground crtačem Igorom Hofbauerom objavio pet svezaka ilustriranih kratkih priča: Klub, Ako vam se jednom na vratima…, Gospa od Bluda, Betonske priče, Dvije priče. S obitelji živi u Zagrebu.

Borivoj RadakovićBorivoj Radaković (r. 1951. u Zemunu) na zagrebačkom Filozofskom fakultetu diplomirao je komparativnu književnost i jugoslavistiku. Osamdesetih je uređivao kulturnu rubriku u zagrebačkom Oku. Objavio: roman Sjaj epohe (Mladost, Zagreb, 1990.), zbirke novela Ne, to nisam ja (prvo izdanje 1993., Azur, Zagreb; drugo prošireno 1999., Celeber, Zagreb) i Porno (vlastita naklada, 2002., Zagreb), knjigu drama Plavi grad (Hena com, Zagreb, 2002.) u koju su uvršteni kazališni hitovi Dobro došli u plavi pakao (Kerempuh, 1994.), Miss nebodera za miss svijeta (Kerempuh, 1998.) i Kaj sad? (Kerempuh, 2002.; Beogradsko dramsko pozorište, 2003.) te izbor iz vlastite proze Jako (Rende, Beograd, 2003.). Priredio je izbor iz lezbijske poezije Dvije (Perun, Zagreb, 1992.). Jedan je od osnivača FAK-a. Prevodi s engleskoga. Među ostalim preveo djela H. Kureishija, W. Burroughsa, B. Gifforda.

Milko ValentMilko Valent (r. 1948. u Zagrebu) na Filozofskom fakultetu je diplomirao filozofiju i komparativnu književnost. Prozaik, dramatičar, pjesnik, esejist, teoretičar, kritičar i polemičar. Profesionalni je pisac od 1976. Do sada je objavio dvadeset pet knjiga, pet drama, šest radiodrama (sve su izvedene). Između ostalih objavio je knjigu dramskih tekstova Bubnjevi i čipke 2000., a nedavno (2006) dramsku trilogiju Zero (Gola Europa, Ground Zero Aleksandra, Plaidoyer po pički). Na natječaju za Nagradu za dramsko djelo Ministarstva kulture Republike Hrvatske 2000. godine dobio je treću nagradu “Marin Držić” za dramu Gola Europa, a 2002. prvu nagradu “Marin Držić” za dramu Ground Zero Aleksandra. Gola Europa praizvedena je 2003. na Sceni Habunek zagrebačkog HNK.

Comments are closed