3. Culture Shock Festival

Festival

Klub kulture KriževciIzraz culture shock predstavlja osjećaj zbunjenosti i nesigurnosti, pa i nemira, koji se pojavljuje kod ljudi izloženih nepoznatom obliku kulture ili socijalnom okruženju na koje nisu navikli. Antropološki pojam prvi je uveo Kalvero Oberg 1954. godine, a kasnije istraživao Michael Winkelman. Novija istraživanja govore da kulturološki šok ima mnoge pozitivne učinke, poput povećanja vlastite učinkovitosti i unaprjeđenja motivacije.

Pomalo pretencioznim nazivom festivala organizatori, križevačke udruge P.O.I.N.T. i K.V.A.R.K., žele upravo istaknuti potrebu za svojevrsnim šokom, buđenjem iz zimskog sna tmurne svakodnevnice i pasivnog tradicionalizma, za pozitivnim šokom kojim će građani reagirati na ponuđene sadržaje, što će rezultirati njihovom željom za trajnijim kulturnim angažmanom u svrhu poboljšanja kvalitete života.

P.O.I.N.T. KriževciZašto baš u svibnju? Ideja vodilja je bila, upravo između travnja – mjeseca u kojem se obilježava Dan Grada, i lipnja – mjeseca početkom kojeg se održava Križevačko veliko spravišće, gradu i građanima ponuditi ponešto drugačiji program kulturnog šokiranja.

U svibnju 2005. i 2006. godine kroz programe festivala prošlo je preko 1500 sudionika i posjetitelja. Na obrazovnim i kreativnim radionicama je 2005. godine sudjelovalo 69 polaznika, većinom mladih iz Križevaca i Zagreba, dok je 2006. taj broj porastao za 20%.

K.V.A.R.K. KriževciPozitivan trend i kontinuitet mjesečnog festivala, pozitivno prihvaćenog od građana i medija, održava se i u 2007. godini. Ovogodišnji svibanj predstavlja i mali jubilej festivala, trećeg po redu, dok se mjesec prije obilježava 755. obljetnica Grada Križevaca, a mjesec nakon jubilarno 40. Križevačko veliko spravišče.